GOJI=SANATATE/GOJI=LONGEVITATE/GOJI=PUTERE

Ultimele comentarii

Buna ziua! Am citit interviul acordat si ...

29/08/2014 @ 11:14:48
de catre irimia melania


Buna ziua Doresc sa cumpar cateva plantute ...

11/04/2014 @ 10:44:12
de catre Aurora Reed


Buna ziua, Doresc sa cumpar si eu ...

10/04/2014 @ 09:34:36
de catre Tudorancea Ana


Buna ziua D-le Marin.Imi spune Anatol ...

17/03/2014 @ 13:51:34
de catre Anatol


Buna ziua, v-am trimis un mail de ...

27/02/2014 @ 13:05:23
de catre stoica.danut


Calendarxxx

August 2014
LunMarMierJocVinSamDum
 << < > >>
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Cine este conectat?

Membru: 0
Vizitator: 1

Anunt

rss Sindicalizare

Alegeti o temaLinkuri

  Cuvinte cheie (tag-uri): "arbusti"

  26 Sep 2012 

  Interviu cu Idei de Afaceri

  De la teorie la practică. Interviu cu un cultivator de Goji

   

  În România, plantele exotice sunt încă privite cu scepticism de către agricultori. Există însă și oameni curajoși, cu inițiativă, care au reușit să își clădească o afacere profitabilă prin intermediul acestora. Domnul Marin Constantin este unul dintre primii producători de Goji de la noi din țară. Au trecut deja câțiva ani buni de la debutul afacerii de familie, ani în care activitatea s-a dezvoltat încet, dar sigur, iar acum dl. Constantin se mândrește cu tot ceea ce a realizat.

  Pornind de la o cultură mică în Județul Gorj, producătorul are în prezent relații comerciale cu antreprenori din Polonia, Grecia și Slovacia și de asemenea, livrează semințe și arbuști de producție proprie în orice zonă din România.

  Pentru toți cei interesați să înceapă o cultură de Goji, dl. Constantin a fost de acord să răspundă  câtorva întrebări referitoare la afacerea pe care o conduce.

  Idei de Afaceri: Dle Constantin, ati fost printre primele persoane de la noi din țară care s-au ocupat de arbuștii de Goji. De unde a pornit ideea să cultivați această plantă?

  Marin Constantin: Din câte știu eu, sunt chiar primul producător de arbuști Goji din România. Ideea a pornit după ce am consumat câteva fructe primite de la o cunoștință care utiliza Goji de ceva timp și spunea că se simte foarte bine de când le consumă. Văzând cât de gustoase și miraculoase sunt, am început să ne documentăm pe internet în ideea înființării unei plantații pe terenul părinților noștri, în Gorj.

  Având toate informațiile necesare am luat decizia să cumpărăm semințe pentru a înființa o pepinieră, deoarece nu exista niciuna în țară. Am pornit la drum fiind convinși că totul va merge bine.

   

  Idei de Afaceri: Ne puteți spune ce este, mai exact, arbustul de Goji? Fiind un produs nou intrat pe piața din România, sunt convinsă că sunt puțini cei care dețin cunoștințe avizate despre această plantă.

  Marin Constantin: Goji este un arbust din Familia Solanaceelor, cu frunze căzătoare, cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5Ś2 m.  Are o viteză de creștere medie de 0.5m/an la maturitate, în condiții de creștere optime.

  Goji înflorește începând din luna iunie și fructifică începând cu luna august, având perioade când are și flori și fructe concomitent. Florile sunt hermafrodite și sunt polenizate de albine.

  Fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite, și au un gust dulce. Despre această plantă se vorbește de peste 2000 de ani, din timpul dinastiei Tang. Medicina Tradițională Chinezească o recomanda pentru boli cronice ale ficatului, rinichiului, în diabet zaharat, în hipertensiune, în echilibrul Yin-Yang, etc.

   

  Idei de Afaceri: Spuneti-ne câte ceva despre afacerea dvs. Ce produse comercializati în momentul de față și la ce prețuri?

  Marin Constantin:  Afacerea noastră este una de familie și se bazează în primul rând pe sănătatea provenită din plante, de aici și numele website-ului nostru:  www.sanatatedinplante.ro. În ceea ce privește Goji, comercializăm răsaduri, semințe și arbuști din producția proprie, astfel încât putem garanta calitatea acestora.

  Răsadurile de  Goji au prețuri de la 5 ron (cele de 10 cm) până la 20 ron (cele de 40 cm).

  Arbuștii îi vindem în trei variante, cei de 50 cm la 25 ron, cei între 60-70 cm la 30 ron, iar cei de 1 m la 40 de ron.

  Când vine vorba de semințe de Goji,  prețul depinde de cantitatea pe care dorește cumpărătorul să o achiziționeze. Din acest punct de vedere suntem foarte flexibili și am construit oferte care să mulțumească pe toată lumea, iar prețurile sunt după cum urmează:

  1 gr. = 9 EUR (cca. 650 Semințe)
  2 gr. = 15 EUR  (cca. 1.300 Semințe)
  3 gr. = 20 EUR  (cca. 1.950 Semințe)
  4 gr. = 26 EUR  (cca. 2.600 Semințe)
  5 gr. = 33 EUR  (cca. 3.250 Semințe)

  10 gr.= 55 EUR  (cca. 6.500 Semințe)
  20 gr.= 100 EUR  (cca. 13.000 Semințe)
  30 gr.= 147 EUR  (cca. 18.500 Semințe)
  40 gr.= 188 EUR  (cca. 25.000 Semințe)
  50gr. = 243 EUR  (cca. 32.700 Semințe)
  100gr.=420 EUR  (cca. 65.000 Semințe)
  200gr.=750 EUR  (cca. 130.500 Semințe)
  500gr.=1333 EUR  (cca. 327.000 Semințe)
  1 kg.= 2400EUR  (cca. 655.000 Semințe)

  După cum puteți observa, acordăm reduceri semnificative persoanelor care achiziționează cantități mai mari de produs.

  În momentul de față mai comercializăm în afară de Goji:

  - Lămâi trifoliati (poncirus trifoliate) – cunoscuți pentru rezistența lor la  geruri de până la -15 grade C (arbuști de 20-30 cm  la 20 ron/buc. sau arbuști de 50-60 cm la prețul de40 ron/buc);

  - Răsaduri de roșii din semințe netratate, păstrate din generație în generație, la prețul de 1 ron/buc.

  La primăvară vom mai avea în plus și Aronia, Lampinioane Chinezești și, sperăm noi, mur fără rug. De asemenea, acum suntem în încercări de aclimatizare și cu alte plante exotice, precum Kaki, Kiwi și Curmalul Chinezesc.

   

  Idei de Afaceri: D-le Constantin, în momentul în care ați luat hotărârea să cultivați Goji, planta nu prea exista în România. De unde ați făcut rost de informații despre Goji și de unde ați cumpărat semințele de început?

  Marin Constantin:  În ceea ce privește documentarea, toate informațiile le-am obținut căutând pe internet, deoarece nu am găsit cărți informative despre Goji în limba romană. Acesta este și unul dintre motivele pentru care mă bucură inițiativa dvs. de a crea o lucrare despre Goji.

  Semințele le-am procurat printr-o cunoștință care mergea frecvent în China și am avut norocul să fie semințe de calitate.

   

  Idei de Afaceri:  Oferiți spre vânzare doar produsele sau asigurați și consiliere pentru cei interesați să își dezvolte propria plantație de Goji?

  Marin Constantin:  Noi nu privim această afacere de familie ca pe un mijloc de a obține exclusiv profit. Pentru noi este important și să îi ajutăm pe cei care, asemenea nouă, pornesc de la zero și trebuie susținuți. Știm ce înseamnă să pornești la drum de la zero și să nu te ajute nimeni, să nu găsești informații și să fii copleșit de tot felul de probleme. De aceea, pe site-ul nostru, www.sanatatedinplante.ro, am inițiat o rubrică despre întreținerea arbuștilor și oferim informații tuturor celor interesați. Să știți că în general producătorii acordă asistență doar clienților proprii.

  Nouă ni se întâmplă însă deseori să fim sunați de persoane din diverse părți ale țării care au cumpărat Goji dar fie nu au primit suficiente informații, fie nu au înțeles explicațiile. Le oferim consiliere indiferent de la cine cumpără, pentru că Goji este o plantă deosebită și ne dorim să existe cât mai mulți români care să se ocupe de îngrijirea ei.

   

  Idei de Afaceri:  Am observat că pe piața din România sunt foarte puțini furnizori de plante și semințe de Goji, iar mulți dintre ei nu au pepiniere proprii, își aduc produsele din Bulgaria sau din alte țări, crescând astfel și prețul. Cum comentați situația? Care este diferența din punct de vedere a calității produselor?

  Marin Constantin:  Nu sunt eu în măsură să afirm despre alte firme că procedează corect sau incorect atunci când importă arbuști și cresc prețul din cauza transportului. Nu ascund faptul că eu personal am fost contactat de un întreprinzător din Germania. Închipuiți-vă că dorea să îmi cumpere toată producția pentru a o revinde el, cu adaosurile de rigoare, cumpărătorilor români. Vă dați seama cât crește prețul arbuștilor în situații ca aceasta.

  Am contactat comercianți de la noi din țară în vederea unei colaborări și vreau să vă spun că nu au fost interesați în condițiile în care la noi prețul scade considerabil la comenzi mai mari. Dar nu este ceva nou la noi în țară să fii apreciat de comercianții din străinătate și nu de cei autohtoni. Am vândut plante în Polonia unei firme care acum le comercializează pe internet, am dat răsaduri în Grecia, am vândut semințe în Slovacia și am primit numai cuvinte de bine, toată lumea a fost mulțumită.

  În ceea ce privește calitatea produselor, și acum mă refer la arbuștii de Goji și nu la fructe, părerea mea personală este că e mult mai sigur să cumperi plante care au fost produse la tine în țară deoarece ai siguranța că ele sunt adaptate foarte bine la clima specifică.

   

  Idei de Afaceri:  Multe persoane consideră că o plantă exotică precum Goji nu se poate adapta condițiilor din țara noastră. În opinia dvs., are Goji șanse în România?

  Marin Constantin:  Din păcate, persoanele care propagă astfel de informații nu au suficiente cunoștințe referitoare la proveniența acestor arbuști. Arbuștii Goii provin din munții Himalaya, unde temperaturile sunt oarecum apropiate de cele din România, așa că nu văd de ce ar avea problem în a se adapta la clima noastră, mai ales în condițiile în care le producem din semințe. Experiența mea profesională a dovedit faptul că planta se descurcă chiar foarte bine la noi în țară, altfel aș fi rămas de mult fără această afacere.

  Idei de Afaceri:  De ce și-ar înființa cineva o plantație de Goji în momentul de față? Care sunt avantajele și dezavantajele?

  Marin Constantin: Știu că voi părea subiectiv, dar până acum nu am aflat niciun dezavantaj în ceea ce privește plantarea de goji. Avantajul acestei culturi este că nu pierdem fructele decât dacă suntem delăsători sau, mai pe românește, leneși.

  Din punct de vedere financiar, am făcut un calcul simplu pe care vi-l împărtășesc și dumneavoastră pentru a vă convinge că nu există dezavantaje și doar avantaje în înființarea unei plantații Goji.

  Randamentul plantației de Goji este de 2250 Kg fructe uscate/hectar la arbuști de 3 ani și de 4050 kg fructe uscate/hectar la arbuști de 5 ani. Sunt cazuri în care producția de Goji poate ajunge și la 6000 kg fructe uscate/hectar la arbuști de 5 ani.

  La un calcul simplu puteți observa că în anul 3 venitul este de 135000,00 (2250 kg x 60,00 lei = 135000,00 lei), iar în anul 5 când plantația Goii ajunge la maturitate venitul este de 243.000,00 lei (4050 kg x 60,00 = 243.000,00 lei.)

  De reținut faptul că prețul unui kg de fructe uscate la care am calculat venitul plantației este cel mai mic de pe piață la ora actuală. Rămâne la latitudinea cititorilor să decidă dacă o astfel de cultură este sau nu avantajoasă.

  Idei de Afaceri:  Din punctul dvs. de vedere, este afacerea cu Goji una de viitor pentru agricultorii români? Există în România o piață de desfacere pentru fructe și alte produse obținute din Goji?

  Marin Constantin:  Consumul de fructe Goji a crescut considerabil în Europa în ultimul an și atunci de ce nu am profita și noi, românii, de pe urma acestor fructe? Piața ne-o facem noi singuri, nu vine nimeni să te caute acasă să îți cumpere fructele. Știm cu toți că prune, mere, cireșe se cultivă de foarte mult timp și de către mulți agricultori, dar fiecare produce și vinde în funcție de implicarea sa.

   

  Idei de Afaceri:  Ce ne puteți spune despre costurile unei plantații de Goji? În ce constau cheltuielile unei culturi?

  Marin Constantin:  Costurile înființării unei plantații de Goji variază în funcție de produsul cu care alegem să începem, semințe sau arbuști. Costurile mai sunt legate și de pregătirea terenului (aratul și discuitul) sau îngrădirea terenului, după caz, dar nu am făcut un calcul în sensul acesta. Fiecare persoană știe ce teren are la dispoziție și ce venituri și își gestionează cheltuielile cum crede de cuvință.

   

  Idei de Afaceri:  Îngrijirea unei plantații de Goji este dificilă, poate crea probleme persoanelor care nu au experiență în domeniu?

  Marin Constantin:   Plantația de Gojii nu este deloc dificil de întreținut. Ca majoritatea arbuștilor fructiferi,  Goji necesită atenție la udare și la tăiere. De asemenea, trebuie să se adauge îngrășământ organic de două ori pe an și cam atât.

   

  Idei de Afaceri:  Cum se plantează arbuștii de Goji și ce perioadă din an este indicată pentru această operațiune?

  Marin Constantin:    Arbuștii de Goji se plantează normal, ca orice alt arbust fructifer, nu au cerințe specifice. Perioada propice este primăvara devreme, sau toamna după ce arbuștii își pierd frunzele.

   

  Idei de Afaceri:  Se recomandă începerea unei plantatii prin însămânîare sau prin puieți?

  Marin Constantin:    Recomandat este să începem prin puieți, deoarece așa scurtăm și timpul până la fructificare. Dar cel mai important este de știut că arbuștii de Goji ar trebui să aibă cel puțin 60 cm înainte de plantarea în câmp.

   


  Idei de Afaceri:
   Care este cea mai bună modalitate de înmulțire?

  Marin Constantin:   Vă spun sincer ca modalitatea care a dat roade la noi a fost prin semințe. Nu vă ascund însă faptul că am încercat și prin butași. Cu această variantă nu am avut mare succes din cauză că nu le-am creat condiții propice butășirii, anume umbră și umiditate crescută. Dar am învățat din această experiență și acum știm cum trebuie procedat.

   

  Idei de Afaceri:  Cum se culeg și cum se păstrează fructele?

  Marin Constantin:     Fructele se culeg cu mâna, nu sunt indicate utilaje deoarece le pot vătăma. Se usucă ulterior pentru a fi păstrate și comercializate sub această formă. Dar se mai pot de asemenea procesa pentru a obține diverse produse.

  Momentan pe piață la noi aceste fructe se comercializează în mare parte uscate, însă există foarte multe alte metode în care am putea să le valorificăm, cum ar fi dulcețurile sau sucul. De asemenea, le putem pune la fermentat obținând din ele vinuri sau, în combinație cu alcool dublu rafinat rezultă gojiata (ca în cazul afinatei, de exemplu).

  Fructele se folosesc cu succes în alimentație dar și în producția farmaceutică. Mai nou, apicultorii le introduc în miere datorită proprietăților lor.

   

  Idei de Afaceri: Fructele de Goji se vând la preîuri destul de mari pe piață, de peste 50 lei/kg. Care este explicația? Care sunt beneficiile fructelor Goji?

  Marin Constantin:     Fructele acestea, în afară de faptul că ajută foarte mult organismul uman, sunt și foarte plăcute la gust, spre deosebire de multe remedii naturiste care sunt benefice dar au un gust care lasă de dorit și trebuie să le consumăm în combinație cu altceva.

  Beneficiile consumului de fructe Goji sunt multiple, s-au făcut numeroase studii referitoare la acestea. Pe scurt, ele protejează organismul împotriva îmbătrânirii premature prin efectul puternic antioxidant, cresc tonusul, mențin tensiunea arterială în limite normale, scad colesterolul și reduc riscul de a face cancer. O listă completă a tuturor efectelor pe care le au fructele de Goji puteți găsi pe www.sanatatedinplante.ro.

   

  Idei de Afaceri: Arbuștii de Goji pot fi utilizați și ca plante decorative sau ornamentale, pentru cei care doresc să își înfrumusețeze grădina, de exemplu?

  Marin Constantin:  Da, pot fi utilizați și ca plante decorative.

  Ei înfloresc din luna iulie până în noiembrie, având în același timp muguri, flori, fructe crude și fructe coapte.

  Au așadar un aspect interesant, exotic. Mai sunt folosiți în anumite regiuni și ca gard viu.

   

  Idei de Afaceri: Care sunt principalele întrebări pe care vi le adresează clienții?

  Marin Constantin:  Cea mai deranjantă întrebare este: Sunt fructele goji cultivate în România la fel de bune ca cele din Tibet sau China?

  Mă lovesc foarte des de această întrebare. Tot timpul când apare ceva bun pe piață trebuie să apară și criticile despre acel produs.
  Mă întreb oare roșiile, care sunt de fapt originare din Peru sau Ecuador, cum de am ajuns să le cultivăm? Ba mai mult, susținem cu tărie că roșiile românești sunt cele mai bune. Nu că nu ar fi, dar dacă am adoptat roșiile și am ajuns să susținem că roșiile noastre sunt mai bune decât ale tuturor străinilor, de ce nu am face la fel și cu Goji? Același exemplu pot să vi-l dau și legat de cartof, care este de origine din Bolivia și Peru și nu avem probleme să îl cultivăm. Este, dacă nu mă înșel, alimentul de bază al românilor. De ce nu am putea cultiva și Goji fără a ne pune dinainte problema că nu este la fel ca cel din Tibet sau China? Exemplele ar putea continua la nesfârșit, dar mă opresc în speranța că m-am făcut înțeles cu aceste două legume.
  Plantații de Goji sunt în Germania, Austria, Ungaria, Belgia, și mai nou încep și Grecia sau Polonia să cultive Goji. De ce la ei se poate și la noi nu? Îmi doresc ca noi românii să ne schimbăm mentalitatea, să nu mai lăsăm trenul să treacă pe lângă noi cu gândul că vom urca în următorul, pentru că s-ar putea ca următorul să nu mai vină. De aceea eu îi susțin pe agricultorii români, pentru că am convingerea că și la noi se poate, nu numai în afară.

   

  Și mai este o întrebare pe care o aud destul de des: Când voi avea fructele, cui le vând sau cât câștig pe an din afacerea asta?

  Am mai spus-o și o repet, piața ți-o faci singur și dacă nu te zbați, dacă nu muncești, este normal să nu obții rezultate. Oamenii nu mai au răbdare, vor totul pe loc și dacă se poate și fără investiții, și fără muncă. Din această grabă pot rezulta multe greșeli: fie nu te informezi suficient, fie încerci să grăbești o etapă și uite așa poți ajunge să compromiți plantația și toată munca depusă până în acel moment. Eu îi sfătuiesc pe toți cei care ne citesc să nu plece la drum cu ideea că o afacere se întreține singură, ci să se implice activ, pentru că și satisfacția va fi pe măsură atunci când vor veni rezultatele. Și încă ceva, orice afacere bună începe să producă după minim 2 ani.

  Idei de Afaceri: Ce sfaturi le puteți oferi celor care doresc să înceapă o cultură de Goji?

  Marin Constantin:  În primul rând, mă bucur că am avut ocazia să dau acest interviu pentru ca toți cititorii să poată vedea că se poate. Eu sunt o persoană fără studii de horticultură sau alte studii de specialitate. În ciuda acestui lucru, mi-am dorit să trăiesc mai bine, să am propria afacere pe care să o gestionez în familie, să nu depind de nimeni. Este minunat să nu ai zi de zi un șef în spate și să nu răspunzi de greșelile altora.

  Celor care se află la început de drum, cum am fost și eu odată, vreau să le spun că pot avea succes, trebuie doar să lucrezi cu dăruire și să ai încredere în forțele proprii. Astfel poți scăpa de grija zilei de mâine prin demararea propriei tale afaceri.

  Pentru cei care au deja experiență în afaceri, au un capital disponibil și vor să investească în domeniul acesta, cred că este important să precizez că vânzând Goji produși la noi în țară pot atinge profituri mai mari. Îi sfătuiesc deci să producă sau să cumpere de la producători autohtoni și apoi să vândă mai departe, pentru că în acest fel evită taxele de transport.

   

   

  Informații suplimentare despre afacerea și produsele d-lui Marin Constantin puteți obține accesând site-ul www.sanatatedinplante.ro.

   

   

   


  Marin Constantin · Nicio vizualizare · 11 comentarii
  Categorii: Prima categorie
  06 Feb 2012 

   

                                                                                 Fa-ti propria afacere cu Goji.

   

     Fructul Goji, numit si “fructul longevitatii” – stiintific Lycium Barbarum – este o comoara din Tibet. De ce nu ar putea fi si pentru noi o comoara sau mai bine zis o sursa de venit?Si cum altfel ar putea devein o sursa de venit daca nu prin infintarea unei plantati de Goji.

     Fructele Goji chiar daca au aparut de curand pe piata din Romania au un success foarte mare ,fiind apreciate de catre  sepecialisti in nutritie si de catre cei din medicina naturista fiind foarte bogat in vitamine si antioxidanti.

  Nu are rost sa va mai enumar beneficiile consumului de Goji deoarece daca ati ajuns sa fiti interesati de infintarea unei plantatii de Goji sunt convins ca le stiti deja.

  Randament plantatiei de Goji variază mult în funcție de selecția soiul, de ingrijirea plantelor (taiere, de control al bolii, densitatea de plantare, etc), fertilizarea solului și de factorii climatici. Soiul Ningxia NQ1 (plantele pe care le comercializam noi) este un soi nou dezvoltat de oamenii de stiinta, după mulți ani de experimente și de selecție. Este câștigător al  medalia de aur a “Premiul Național Realizarea științifică și tehnologică”.

  Plantele Goji din Soiul Ningxia NQ1 au un randament foarte mare fata de soiurile vechi Goji,o plantatie de Goji din . Soiul Ningxia NQ1 de 3 ani poate produce o cantitate de fructe egala cu o plantatie de 10 ani din soiul cel vechi . Arbusti Goji care au radacinile stabilite sunt foarte rezistenti la seceta.. Goji este, de asemenea, foarte tolerant la pH-ul solului ridicat. Goji poate creste foarte bine in soluri cu pH> 8. PH-ul solului Ideal pentru goji este de 7-8, dar poate creste, de asemenea, în soluri cu pH de 6,5 și de mai jos. Goji preferă să crească în lumina fiindui necesar minim 4 ore de soare pe zi.Face parte din aceeasi familie cu rosiile si cartofii si se adaptează bine la multe tipuri de soluri, rezistand atat la verile caniculare cat si la ierni friguroase. Planta Goji poate rezista iarna la -25/30 gr. C si vara la 38-40 gr. C, deci un interval foarte larg, ca atare cultivarea ei se poate face si in Romania.

    Randamentul plantatiei de Goji este de 2250 Kg fructe uscate/ hectar  la arbusti de 3 ani si de 4050 kg fructe uscate /hectar la arbusti de 5 ani. Sunt cazuri in care productia de Goji poate ajunge si la 6000 kg fructe uscate /hectar la arbusti de 5 ani. (Raportul fructelore Goji proaspete-uscate pentru acest soi este de 4.37) .La un calcul simplu puteti observa ca in anul 3 venitul este de 135000,00(2250kgx60,00=135000,00)iar in anul 5 cand plantatia Goji ajunge la maturitate venitul este de243.000,00(4050kgx60,00=243.000,00)pretul kg de fructe uscate  la care am calculat venitul plantatiei este cel mai mic de pe piata .

  Densitatea medie de plantare este de 1.5 m pe rand si 2m intre randuri.

  Pentru o plantatie pe o suprafata de 10000m (un hectar) aveti nevoie de 4200 plante.

  Nu ezitati sa ne contactati din plante putem face reduceri considerabile la comenzile de peste 1000,00 roni.

  Plante Goji = Sanatate ; Fructe Goji =vitamine,antioxidanti;Arbusti Goji = profit

  Goji super fructul din Tibet;Goji un super aliment;Goji fructul longevitatii;Goji berry;

    ACUM DEPINDE DOAR DE DUMNEAVOASTRA DACA DORITI  SA DEVENITI INDEPENDENTI  SI SA DUCETI O VIATA MAI BUNA CREATA CHIAR DE DUMNEAVOASTRA NU DE MAMA,TATA ,FRATELE,VECINUL SAU VECINA SAU VRETI SA STATI CU CAPUL PLECAT IN FATA SEFULUI  VOSTRU CU GANDUL CA NU CUMVA SA FITI DAT AFARA .

    NU UITATI UN LOC DE MUNCA NU ESTE O INVESTITIE BA MAI MULT IN ORICE ZI PUTETI SA IL PIERDETI FARA SA PLECATI CU CEVA DE ACOLO IN AFARA DE UN AMARAT DE SOMAJI CARE SI ACELA ESTE DIN CE IN CE MAI MIC.

    VRETI CA VIATA DUMNEAVOASTRA SA “PORNEASCA” CLARIFICANDU TI IN PRIMUL RAND GANDIREA LEGATA DE EA .GANDESTE TE LA CE VREI SA FII,SA FACI SI SA AI .GANDESTE TE LA ASTA CAT DE DES ,PANA CAND TOTUL ITI DEVINE CLAR ,IAR IN ACEL MOMENT NU TE MAI GANDI LA NIMIC ALTCEVA .NU TI MAI IMAGINA NICI O ALTA  POSIBILITATE.ELIMINA DIN CONSTRUCTIILE TALE MENTALE TOT CEEA CE INSEAMNA GANDURI NEGATIVE.ALUNGA PESIMISMUL. RENUNTA LA INDOIELI. RESPINGE FRICA.

   

  SPER CA M AM FACUT INTELES DAR DACA NU VA SPUN CA SINGURUL STAPAN PE VIATA DUMNEAVOASTRA SUNTETI CHIAR DUMNEAVOASTRA .

  Pentru mai multe informati intrati dati clik pe urmatorul link ">Sanatate din plante  Marin Constantin · Nicio vizualizare · 1 comentariu
  Categorii: Prima categorie